Waarom orthodontie?

Redenen om naar de orthodontist te gaan
U gaat naar een orthodontist wanneer uw tanden ver naar voren of scheef staan, u te weinig of juist te veel ruimte in uw gebit heeft of wanneer uw tanden en kiezen niet goed op elkaar passen en u niet optimaal kunt kauwen. Vooral de esthetiek van een regelmatig gebit en een mooie glimlach zorgen ervoor dat velen de weg naar de orthodontist vinden.

Rechte tanden zijn belangrijk voor de gezondheid
Maar het is minstens zo belangrijk dat een gebit met rechte tanden veel meer kans maakt om gezond te blijven! Een regelmatig gebit met rechte tanden zorgt ervoor dat iemand goed kan bijten, kauwen, praten en lachen. Sommige tandposities kunnen leiden tot ernstige schade van het tandvlees, vergroeide kaken tot een asymmetrie in het gezicht. Bovendien kunnen vooruitstekende tanden bij een val makkelijker beschadigen. De gezondheid staat dus voorop, de aantrekkelijke glimlach is een zeer prettige bijkomstigheid.

Op welke leeftijd naar de orthodontist?
In principe is een orthodontische behandeling op elke leeftijd mogelijk. De conditie en het onderhoud van het gebit moeten wel goed zijn. Voor jeugdige patiënten is de beste behandelperiode echter tussen de tien en vijftien jaar, omdat dan de kaakgroei nog kan worden beïnvloed en er gebruik kan worden gemaakt van de ruimte die vrijkomt tijdens het wisselen. Het liefst zien wij onze jonge patiënten in de leeftijd van elf tot twaalf jaar. Op deze leeftijd kunnen we een goede inschatting maken welke beugelbehandeling het beste is voor uw kind.  De wisseling hoeft niet altijd voltooid te zijn om een beugelbehandeling te kunnen starten. Ook kunt u zonder verwijzing van de tandarts een afspraak inplannen voor eerste consult.

Eerste bezoek:

Tijdens het eerste bezoek (consult) zal de orthodontist het gebit en het gezicht goed bekijken en aandachtig luisteren naar de wensen van de patiënt. Tijdens dit eerste bezoek wordt er uiteraard niet direct een beugel geplaatst! De orthodontist zal u informeren over de mogelijkheden die er zijn, de eventuele noodzaak tot behandelen bespreken en aangeven wanneer de behandeling het beste kan beginnen. Hij geeft u ook een voorlopige indicatie van de te verwachten kosten. In meer complexe situaties zal dit nog niet direct mogelijk zijn en zal er eerst een aparte behandelplanbespreking met kostenoverleg moeten volgen na documentatie.

consult

 

 

 

 

 

 

 

Na afloop van dit eerste gesprek wordt meestal een tweede afspraak gemaakt voor een “uitgebreid onderzoek”. Soms adviseert de orthodontist dat het beter is nog even (af) te wachten. Op een later tijdstip, bijvoorbeeld een jaar later, volgt dan een nieuwe oproep. Het kan ook zijn dat in overleg wordt besloten dat behandeling niet nodig of niet zinvol is.

De kosten voor een eerste consult bedragen € 26,75  (code F121A).

Uitgebreid onderzoek:

Wanneer tijdens een eerste consult duidelijk is dat een beugelbehandeling waarschijnlijk wenselijk is, dan kan de orthodontist een nieuwe afspraak voor uitgebreid onderzoek adviseren. Er wordt dan meer informatie van de patiënt verzameld om tot een goede diagnose en behandelplan te komen.

Meestal bestaat deze nadere informatie uit het maken van gebitsmodellen, röntgenfoto’s en kleurenfoto’s van mond en gezicht. De orthodontist gebruikt dit materiaal om het probleem goed in kaart te brengen (diagnose) en om een gedetailleerd behandelplan op te stellen. De kosten van een uitgebreid onderzoek zijn € 270,52 (code F125A, F126A, F155A, F156A, F157A, F158A).

RSP

 

 

 

 

 

 

Mocht er een verandering zijn opgetreden in het behandelplan na de uitgebreide documentatie of mocht het nodig zijn dat er tanden/kiezen moeten worden verwijderd door de tandarts, dan zal hiervoor nog een extra afspraak worden ingepland om het exacte plan nog eens samen door te nemen. Dit is tevens het geval bij complexere behandelingen.