Activator

Een activator behandeling is vaak de beste beugel om op jonge leeftijd een vergrote overbeet te behandelen. Het meest ideale tijdstip voor een dergelijke behandeling is gedurende de groeispurt. Door deze beugel continue te dragen (behalve met eten, sporten en poetsen) pogen we de groei van de onderkaak te stimuleren. Gemiddeld neemt de overbeet, bij goed dragen, elke maand 1 millimeter af. Wanneer de overbeet is gecorrigeerd moet de beugel langzaam worden afgebouwd om een mooi blijvend resultaat te verkrijgen. De behandelduur met de activator is afhankelijk van een hoop factoren (totale overbeet, groei, draagtijd, etc.) en kan daarom nooit exact worden bepaald. Een grove indicatie voor een activatorbehandeling is 6 tot 12 maanden.

De activator wordt door het orthodontisch laboratorium op maat gemaakt aan de hand van recente gebitsmodellen. De beugel wordt door de orthodontist een week na de afdrukken geplaatst. Wanneer de beugel goed zit zal deze periodiek worden gecontroleerd (zes tot acht weken, afhankelijk van wat de beugel moet doen). Tevens wordt bij ieder bezoek de vordering gecontroleerd en genoteerd. Soms moet de beugel thuis met een speciaal sleuteltje worden aangedraaid. Bij het tandenpoetsen moet de beugel worden uitgedaan.

Schoonmaken

Het beste kun je de beugel schoonmaken met een harde tandenborstel en afwasmiddel of handzeep (geen tandpasta!). Doe de beugel éénmaal per week een uur in een bekertje water met een scheutje schoonmaakazijn om de kalkresten op te laten lossen.