D-Splint

Om te voorkomen dat de gecreëerde tandboogverbreding “terugzakt” kan het soms wenselijk zijn om een extra retentieapparaat te plaatsen; de Damon-splint. Dit apparaat behoudt het resultaat van de beugel in drie dimensies. Hierdoor krijg je meer zekerheid op een stabiel resultaat. De Damon-splint is tevens nuttig tegen schade door knarsen. En helpt ook het verminderen van snurken.

Voor het vervaardigen van deze extra retentiebeugel zal er na het verwijderen van de beugel opnieuw “gehapt” moeten worden. Een week later is de Damon-splint klaar om geplaatst te worden. In het begin kan de D-splint, met name in de ochtend, wat lichte klachten geven aan de kauwspieren en kaakgewrichten. Ook kunnen ’s ochtends de kiezen wat onwennig op elkaar komen. Dit hoort allemaal bij de gewenning en na een aantal nachten dragen zullen de klachten verdwijnen.

Het beste kun je de nachtbeugel schoonmaken met een harde tandenborstel en afwasmiddel of handzeep (geen tandpasta!). Doe de nachtbeugel éénmaal per week een uur in een bekertje water met een scheutje schoonmaakazijn om de kalkresten op te laten lossen.

damonsplint