Handleiding activator

De activator beugel heeft als doel de groei van de onderkaak te stimuleren en zo de overbeet (afstand tussen voortanden) te doen verminderen. De activator heeft het meeste effect wanneer het apparaat 24 uur per dag wordt gedragen. Probeer op z’n minst 18 uur per dag de beugel te dragen. We adviseren de beugel uit te laten met sporten, eten en poetsen. Gebruik voor het opbergen altijd een beugelbakje. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje en de hond is gek op dit type beugels! De activator beugel bevat een chip die we kunnen uitlezen om te bezien of de draagtijd voldoende is geweest. Op die manier kunnen we zien of onze behandeling goed aanslaat.

Mogelijke klachten

Veel kinderen hebben in het begin moeite met het dragen van de activator. Maakt u zich hierover geen zorgen! De klachten zullen gedurende de eerste week snel verminderen. In het begin kan de beugel vermoeidheid geven in de kaken en kauwspieren. Ook kunnen de tanden gevoelig worden. Dit komt door de druk die op de tanden staat. Met paracetamol kan de pijn goed worden onderdrukt. Mocht er na een week toch nog een drukplek aanwezig blijven neem dan contact op met onze praktijk. We kunnen de beugel dan zo aanpassen dat hij weer lekker zit. Blijf de beugel wel zo veel mogelijk dragen tot je volgende afspraak zodat we goed kunnen zien waar de beugel te veel drukt. In verloop van tijd zullen de kiezen niet meer lekker op elkaar aansluiten. Dit zal met de vaste apparatuur verder worden verbeterd.

grote_overbeet

 

 

 

 

Schoonmaken

De activator moet na elke poetsbeurt worden schoongemaakt met een (harde) tandenborstel en handzeep of afwasmiddel. Gebruik hiervoor geen tandpasta aangezien dit de beugel doffer maakt. Doe de activator éénmaal in de week een uur in een waterbadje met een scheut schoonmaak-azijn om de kalkresten te laten oplossen. Spoel hierna de beugel goed af met water.

Reparatie

De activator is uiteraard niet bedoeld om mee te “spelen”. Hierdoor kunnen de kunsthars delen of draden breken. Mocht er zich een breuk voordoen neem dan altijd de gebitsmodellen mee naar de praktijk, zodat we dit samen met de beugel kunnen opsturen naar het laboratorium voor reparatie.

Veel succes met dragen!